Информация

В Стамбуле прошли траурные мероприятия

21 мая 2012 года в районе Бешикташ города Стамбул прошли  траурные мероприятия, посвященные Дню памяти адыгов-жертв Кавказской войны. Именно здесь поселились черкесские переселенцы, изгнанные  с родных земель в Османскую  Империю.

 Организатором траурных мероприятий выступила  Федерация Кавказских Обществ (KAF-FED).

 В мероприятии приняло участие более 10 тысяч человек, среди которых  представители органов власти, Парламента Турции и 62 черкесских культурных центра, входящих в состав  KAF-FED.

148 молодых людей  в руках держали символические надгробные памятники, на которых изображены фамильные тамги и дата -21 мая 1864 г.

В конце мероприятия на воду были спущены цветы.

ÇERKESLERİN SOYKIRIMI VE SÜRGÜNÜ ANMA ETKİNLİĞİ

 

1859 ‘ dan başlayan ve 1878’lere kadar Çarlık Rusya’sı tarafından toplu sürgünlere maruz kalan Kuzey Kafkasya Halkları Soykırım ve Sürgünü’nün sembolü 21 Mayıs Anma Töreni , 20 Mayıs Pazar günü İstanbul Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda yapıldı.

 

Kuzey Kafkas Dernekleri’nin üst örgütü KAFFED öncülüğünde yapılan anma etkinliği  , saat 15:30 da Dolmabahçe Sarayı önünde oluşturulan kortejlerin Beşiktaş Barbaros Meydanı’na yürümesiyle başladı. Kortejin başı Barbaros Meydanı’na ulaştığında, sonu Dolmabahçe Sarayı’ndan henüz hareket edememişti. Etkinlik Beşiktaş’da 16:30 ‘da gecikmeli başladı. İstanbul Çerkeslerinin dışında, Anadolu’dan KAFFED üyesi 62 dernek katıldı. Aynı  zamanda,  erken saatte Taksim’de yapılan etkinliğe katılanlardan da Beşiktaş’a da destek verildi.  Etkinliğe siyasilerden katılanlar olduğu gibi, mesaj ve çelenkleriyle destek verenler de oldu.

 KAFFED Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu’nun,  21 Mayıs’ın Çerkesler için ifade ettiği derin anlamını, soykırımı unutmadıklarını, unutturmayacaklarını, yeni anayasa sürecinde anadil taleplerinin  dikkate alınmaması durumunda, örgütün demokratik taleplerini gerekirse sokaklara çıkarak dile getireceğini ifade ettiği konuşmasından sonra, CHP İstanbul Milletvekili Müslüm Sarı söz alarak Çerkeslerin  ve sorunlarının farkında olduklarını, demokratik taleplerine destek verdiklerini söyledi. Etkinliğe CHP İstanbul  İl Başkanı  Kaan Oğuz Salıcı kortej yürüyüşüyle destek verdi.  Sanatçılardan Nazan Şoray, Gülcan Altan, Burçak Gürbüz, Burcu Mercan, Nefin Huvaj, Fatih Özkan ve tenor Berk Özbek ‘in katıldığı bu önemli organizasyona destek görev verip sunumda görev aldılar.  Programı ünlü tiyatro sanatçıları Celil Yağız ve Hümeyra Yılmaz sundular.

21 Mayıs 1864 Soykırım ve Sürgünü’nün 148. yılında, kaybedilenlerin anısına 148 mezar taşının kullanıldığı sembolik bir mezarlık kuruldu. Gençlerle birlikte birçok katılımcı da saygı nöbeti tuttu. Çok duygusal anların yaşandığı bu etkinlik devam ederken denize ve temsili mezarlara çiçek bırakıldı ve meşaleler yakıldı .  

10.000’den fazla Kuzey Kafkasyalı’nın katıldığı anma töreni bittikten  sonra da mezarlıktaki nöbet  devam etti. Bu etkinliğin alandaki son katılımcının ayrılmasına kadar sürdü.

Related posts

Leave a Comment